Hvad er honning?
Honning var det mest anvendte sødemiddel, vi mennesker kendte til, før sukkerroen og det hvidesukker blev opdaget. Derfor har honning en vigtig plads i historien, hvor den har været en fast del af både menneskers og dyrs ernæring. Faktisk var de gamle egyptere nogle af de første, som lavede biavl med den intention, at kunne få honning ud af det.
Bierne omdanner blandt andet nektar fra blomster og planter til en sød flydende sukkermasse, som vi kalder honning. De omdanner nektar mm via enzymer i maven, og bierne laver honning som et slags forråd til vinteren. Selv i områder, hvor vinteren ikke medfører frost, der laver bierne honning.
Der findes mange forskellige biarter, derfor omtales bierne generelt i dette indlæg. Der kan være forskelle, som ikke er nævnt, da de ikke er væsentlige for indlægget.
Honning er ikke bare honning. Smagen, farven og konsistensen afhænger af, hvilke blomster og planter bierne indsamler nektaren fra. Derfor har de forskellige typer af honning også hvert deres navn, alt efter hvor bistaderne har stået. Står en bistad f.eks tæt på lyng, vil smagen og farven bære meget præg af, at bierne har hentet nektar fra lyngen.
Da ingen har styr på bierne, henter de nektar rundt omkring, og de blander nektar fra mange plantetyper. Det medfører, at smagen og farven af honningen kan varierer meget fra år til år, selv fra samme bistad.
I Danmark er de mest udbredte typer af honning følgende:
- Blomsterhonning – En lys honning med en mild smag og en fin og karakteristisk duft
- Kløverhonning – En lys honning med en mild og blid smag
- Lindehonning – En lys honning med en meget mild smag
- Lynghonning – En mørk honning med en krydret smag
- Rapshonning – En meget meget lys honning med en mild smag. Den krystalliserer hurtigt
- Skovhonning – En meget mørk honning med en semi sød smag. Stammer primært fra “honningdug” (læs mere om dette i afsnittet “Fakta om honning)
- Urtehonning – Alle krydreurter leverer en mørk og karakterfuld honning med en sød og krydret smag
Derudover findes der akaciehonning samt flere andre udenlandske slags. Mange lande har lokale typer/smagsvarianter af honning, hvilket påvirkes af den lokale blomster og plantesammensætning.
Fakta om honning
Honning er en tykflydende eller fast masse med en sød smag, pga det høje indhold af sukker. Bier producerer honning i de fleste lande, hvor klimaet gør det muligt for bierne at leve. Bier findes både i markområder, i skove, i bistader samt i hulrum, hvor der er plads til en bikubbe.
Honning er rig på næring, fordi det har et højt sukkerindhold. Det høje sukkerindhold gør også, at mange dyr finder honning interessant.
Honning har været anvendt medicinsk, lige siden de gamle egyptere opdagede nogle honningtypers medicinske egenskaber. Det er et område, som der forskes en del i pt, hvilket du kan læse meget mere om her.
- Der findes omkring 240 forskellige biarter i Danmark
- Den mest almindelige bi, er honning bien Apis mellifera
- Honning består af 14-20% vand
- Honning består af 80-86% sukker
- Honning er fuld af antioxidanter
- Der er ca 0,5% protein og mineraler i honning
- Honning indeholder enzymer og vitaminer
- Honning er mere sundt end f.eks sukker (hvid sukker)
- Smagen og farven i honning afhænger af, hvilke blomster/planter bierne har samlet nektar fra
- Honning er et 100% naturligt produkt
- Småbørn og spædbørn under 12 måneder bør ikke spise honning
Her kan honning køber: I alle supermarkeder og købmænd, samt direkte hos biavlerne rundt omkring i landet.
Det kan honning anvendes til
Honning har mange anvendelsesmuligheder. Herunder finder du en oversigt over de mest almindelige anvendelsesmuligheder samt en kort beskrivelse.
- Spise ren – Mange nyder at spise honning ren, fordi det både smager godt, men også fordi det er sundt for kroppen. Det forebygger f.eks mod sygdom, som du kan læse mere om i punktet længere nede. Det er især i vintermånederne, at mange spiser honning rent.
- I madlavning – Honning kan anvendes på mange forskellige måder i madlavning. Det kan bruges som et sødemiddel, men det kan også bruges til f.eks glasering og lignende. Honning kan med fordel også erstatte sukker, når du bager, dog ikke i alle opskrifter.
- Som sødemiddel – Honning har været anvendt, som et sødemiddel i årtusinder, før mennesket opdagede rørsukker og det hvide sukker. Det høje indhold af sukker gør, at honning med fordel kan anvendes i mange madretter, te, bageprodukter, kager, supper mm.
- Mod forkølelse, ondt i halsen og sygdom – Honning virker mod forkølelse, ondt i halsen og nogle former for sygdom. Det er honningens indhold af vitaminer og mineraler, som gør den effektiv. Du kan søge lidt på nettet efter råd og tips, for der er rigtig mange af disse.
- Medicinsk – Honning har været anvendt i medicinsk henseenden i mange tusinde år. Faktisk benyttede man honning mod infektioner, sår og betændelse før antibiotika var opdaget. Honning kan anvendes i mange henseender indenfor det medicinske felt, og der forskes på livet løs i mulighederne i honning.
- I kosmetikprodukter – Honning er sundt. Ikke kun at spise, men også for din hud og dit hår. Derfor indgår honning, som en ingrediens, i mange sæber, shampoo og cremer.
- Som hårmaske – Honning kan også bruges i hårmasker ved en hårkur, hvilket næppe overrasker dig. Honning er rig på vitaminer og mineraler, som styrker og giver et flot og glansfuldt hår.
Hårkur opskrifter med honning
Der findes rigtig mange forskellige opskrifter på kure til håret, hvor honning eller andre olier indgår, som en vigtig ingrediens. Det kan være svært at overskue alle overskrifterne, og derfor har vi samlet de bedste herunder. De fleste af disse opskrifter, kan også anvendes som ansigtsmasker.
Vi anbefaler, at du anvender alle nedenstående kure efter de er lavet. Dvs du skal ikke lave dobbelt portion, fordi du vil spare tid senere på ugen eller i næste uge. Alle hårkurene er mest effektive lige efter, at de er lavet.
Alle nedenstående hårmasker kan enten laves i en blender, med en stavblender, med en ske eller med en gaffel. Der er ingen forskel på effekten af hårkuren, om du laver den på den ene eller den anden måde. Det er helt op til dig selv, og hvad du finder lettest.
HONNING SOM HÅRKUR
Du kan anvende ren honning som hårkur. Det lyder måske lidt ulækkert, men det virker rigtig godt, især til tørt hår, slidt hår eller solskadet hår.
Ingredienser:
- 3-4 spsk honning
Fremgangsmåde:
- Start med at vaske dit hår, men lad det være fugtigt
- Tag 1-2 spiseskefulde honning i håndfladen af gangen, og varm honningen op imellem hænderne
- Smør honningen rundt i håret, husk at fordel det godt, så det kommer ned i hårbunden og rundt i hele håret
- Gentag dette indtil hele håret er smurt ind i et tyndt lag honning
- Lad honningen sidde i 20-30 minutter
- Skyl kuren ud af håret med varmt vand
- Vask evt efter med en mild shampoo
HONNING OG BALSAM SOM HÅRKUR
Du kan bruge din normale balsam som hårkur, hvis der blot tilsættes honning. Det er dog vigtigt, at det er balsam/konditioner, som du bruger og ikke en shampoo, da den ikke giver samme effekt.
Ingredienser:
- 3 spsk Balsam/konditioner
- 3 spsk Honning
Fremgangsmåde:
- Bland balsam og honning i forholdet 1:1
- Fordel massen i håret, husk at komme helt ned til hårbunden og hårrødderne
- Lad masken sidde i håret i minimum 30 minutter
- Skyld forsigtigt kuren ud med lunkent vand
- Vask evt håret med en mild shampoo, hvis det føles fedtet
MAYONNAISE MED HONNING OG ARGANOLIE SOM HÅRKUR
Det lyder måske ulækkert, men det er en super effektiv hårkur. Mayonnaise/majonæse er godt til håret, fordi det indeholder eddike, æg og olie, som er super fugtgivende.
Ingredienser:
- 3-4 spsk mayonnaise
- 2 spsk honning
- 2 spsk arganolie
Fremgangsmåde:
- Bland 3-4 spiseskefulde mayonnaise, 2 spiseskefulde honning og 2 spiseskefulde arganolie sammen i en skål
- Fordel blandingen rundt i håret, husk at komme helt ned i hårbunden
- Lad hårmasken virke i minimum 20 minutter, men lad den gerne sidde i op til en time
- Skyld kuren ud af håret med lunken vand
- Vask evt håret med en mild shampoo, hvis det føles fedtet
AVOCADO MED HONNING OG ARGANOLIE SOM HÅRKUR
Du kan sagtens anvende andre olier, hvis du ikke har arganolie. Arganolien er bare den bedste til dette formål, men olivenolien eller solsikkeolie er også gode. Olivenolie er det næst bedste alternativ efter arganolien. Læs mere om avocado her.
Ingredienser:
- En halv avocado
- 1 spsk honning
- 2 spsk arganolie eller anden olie
Fremgangsmåde:
- Skrab frugtkødet ud af en moden avocado
- Mos kødet indtil der ikke er flere klumper
- Bland en spiseskefuld honning og to spiseskefulde arganolie i mosen, og rør den godt rundt
- Smør mosen ind i håret. Mosen skal smøres ind fra hårspidserne og helt ind til hårbunden
- Lad mosen sidde i 20-30 minutter
- Skyl kuren ud af håret med lunken vand
- Vask evt efter med en mild shampoo.
AVOCADO MED ARGAN OLIE, GRÆSK YOGHURT MM SOM HÅRKUR
Dette er en lidt mere kompliceret hårmaske, som skal bruges kort efter, at den er blevet lavet. Du skal ikke tilsætte rosmarinolie eller basilikumolie, men en af disse to olier vil give hårkuren et ekstra boost. Har du ikke arganolie, kan olivenolie eller solsikkeolien anvendes.
Ingredienser:
- En halv avocado
- 2 spsk Græsk yoghurt
- 1 tsk argan olie
- ½ tsk honning
- 3 tsk rosmarin- eller basilikumolie
Fremgangsmåde:
- Skrab frugtkødet ud af en moden avocado
- Mos kødet indtil der ikke er flere klumper
- Tilsæt 2 spiseskefulde græsk yoghurt, 1 teskefuld arganolie, ½ teskefuld honning samt 3 teskefulde rosmarinolie eller basilikumolie, og rør det hele sammen til en masse.
- Fordel mosen ind i håret. Mosen skal smøres ind fra hårspidserne og helt ind til hårbunden
- Lad mosen sidde i 30-60 minutter
- Skyl kuren ud af håret med lunken vand
- Vask evt efter med en mild shampoo.
ARGANOLIE OG HONNING SOM HÅRKUR
En enkel og god hårkur, som virker super effektivt. Virker både fugtgivende og plejende i alle typer hår. Læs mere om arganolie her.
Ingredienser:
- 2 spsk Arganolie
- 2 spsk honning
Fremgangsmåde:
- Bland 2 spiseskefulde arganolie og 2 spiseskefulde honning i en kop eller i en skål. Sørg for at røre dem godt sammen
- Fordel blandingen i håret, det er vigtigt, at den kommer helt ned i hårbunden
- Lad hårkuren virke i minimum 20 minutter, gerne en halv time
- Skyl kuren ud af håret med lunken vand
- Vask evt efter med en mild shampoo, hvis dit hår føles fedtet
ÆG, HONNING OG ARGANOLIE SOM HÅRKUR
Dette er en effektiv og god hårkur, som tilfører fugt, samtidig med at den giver et flot og skinnende hår.
Ingredienser:
- 3 æggeblommer
- 3 spsk honning
- 2 spsk arganolie
Fremgangsmåde:
- Bland de 3 æggeblommer, 3 spiseskefulde honning og 2 spiseskefulde arganolie i en kop eller i en skål
- Sørg for at røre blandingen godt sammen
- Fordel massen i håret og i hårbunden
- Lad kuren virke i mindst 30 minutter, gerne i en time. Optimer effekten ved at pakke håret ind i et håndklæde eller en plastikpose
- Skyl kuren ud af håret med koldt vand
- Vask evt efter med en mild shampoo, hvis dit hår føles fedtet
BANAN OG AVOCADO MED ÆG, HONNING, KÆRNEMÆLK OG ARGANOLIE SOM HÅRKUR
En af de lidt mere komplicerede hårkure, da den indeholder mange ingredienser, og den skal blandes korrekt sammen. Men brug denne hårkur 1-2 gange om måneden, og dit hår vil være flot, stærkt og glansfuldt.
Ingredienser:
- 1 mellemstor banan, gerne moden
- ½ avocado
- 1 hel æg
- 2 spsk honning
- 3 spsk kærnemælk
- 3 spsk arganolie
Fremgangsmåde:
- Mos bananen og avocadoen i en skål og rør dem sammen
- Tilsæt 1 æg, 2 spiseskefulde honning, 3 spiseskefulde kærnemælk og 3 spiseskefulde arganolie og rør massen godt sammen
- Smør hårmasken ud i håret, sørg for at komme helt ned i hårbunden og helt ud i hårspidserne
- Dæk håret til med en badehætte eller en plastikpose
- Lad kuren sidde i 30-60 minutter
- Skyld kuren ud med lunkent vand
- Vask evt efter med en mild shampoo, hvis håret føles fedtet
Har du forslag til andre hårkure med honning, eller har du spørgsmål eller en kommentar, så skriv dem endelig i kommentarfeltet herunder 🙂
Gode kilder om honning
– Ingenøren om honning som lægemiddel
– Arlas råvareleksikon
– Wikipedia
– Gyldendahls Den Store Danske
– Bier i Danmark
Skriv et svar